Johann Theodoor Bongarts (1799-1840)
Door hem komt de familie Bongarts naar Tegelen. Hij wordt geboren tijdens de Franse bezetting (1795-1815). Er valt te lezen dat Ludger Bongarts op 24 Brumaire in het achste jaar van de Franse Republiek aangifte doet van de geboorte van een kind. Tijdens de Franse tijd hebben de Fransen zowel de jaartelling als de maanden aangepast. Omgerekend naar de huidige jaartelling was het 15 november 1799. Zijn ouders Ludgère (Ludger) Bongarts en Marie Catrine (Maria Catharina) Quasten geven aan het kind de naam Jean Theodore (Johannes Theodoor) te geven. Ze zijn woonachtig in Laer, gehucht bij Nedercruchten.
De 18-jarige (?) Johann Theodor Bongards trouwt op 30 mei 1818 met de 28-jarige Anna Margeritha Klingen. Van belang is dat de wever Theodoor als woonplaats Nedercruchten opgeeft en Maria Born als woonplaats had. De moeders van het paar (hun beider vader is overleden) hebben te kennen te geven hun goedkeuring aan het huwelijk te verlenen. De burgemeester geeft nog aan dat hij namens het paar handtekeningen heeft geplaatst aangezien deze hebben aangegeven niet te kunnen schrijven. Na het huwelijk verdwijnt ook de "Johann" in zijn voornaam.
Het paar krijgt 4 kinderen. Godfried in 1819, in 1822 wordt hun tweede kind Maria Catharina geboren. Het meisje is waarschijnlijk erg jong gestorven. Bij de huistelling van 1839 wordt ze niet vermeld. Ze zou toen 17 jaar oud zijn geweest. Verdere aktes van haar zijn helaas (nog) niet gevonden.
In 1824 wordt Anna Catharina geboren. Voor haar geldt dat ze wel op de huistelling van 1839 wordt vermeld maar verder is het onmogelijk gebleken iets over haar te vinden. Ook de heemkundige kring in Duitsland kon nergens iets over haar vinden.
Het beroep van Theodorus was linnenwever, zie hier de oorsprong van de bijnaam “van de Waever”, in Steyl/Tegelen.
Het was lang een raadsel hoe Theodor in Tegelen terecht is gekomen. Nu blijkt dat de zus van zijn vrouw, Aldegonda Klingen in 1813 trouwde met Richard Gerrits een weduwnaar uit Groesbeek. Het huwelijk was in Venlo en ze woonden in de bantuin bij hoeve St. Hubert buiten Venlo waar deze Richard Gerrits tuinman was. Bantuin geeft aan dat deze zich buiten de stadsmuren van Venlo bevond. De hoeve bevond zich op de Herungerweg in Venlo, schuin tegenover de herberg de Gelderse Postwagen. Deze is volledig herbouwd en heet tegenwoordig gewoon “de Postwagen”. Wellicht heeft door contact binnen de familie het paar Bongarts-Klingen doen besluiten ook de kant van Venlo op te gaan.
Vreemd is dat bij zowel Aldegonda als Anna Margaretha verschillende vaders voorkomen. Anton Klingen wordt genoemd maar ook Wilhelm Klingen. Hieronder staat bij de geboorte de naam van Willem Klingen als vader en Helena Kirchhofer als moeder. Op de huwelijksakte van Anna Margaretha Klingen en Theodorus Bongarts staan Anton Klingen als vader en Maria Wuesten als moeder. Mogelijkerwijs hebben de zussen Klingen hun ouders jong verloren en zijn ze door familie geadopteerd. Iets wat vroeger wel vaker voorkwam.